fbpx
Izveidot jaunu Brīdinājumu par cenu

Tavex publicē 2020. gada pārskatu

Publicējis Tavex sadaļā Aktualitātes, Finanšu ziņas 30.03.2021
Zelta cena (XAU-EUR)
2146,58 EUR/oz
  
- 1,22 EUR
Sudraba cena (XAG-EUR)
24,48 EUR/oz
  
- 0,36 EUR

2020. gadā Sabiedrības pamatdarbība līdzīgi kā iepriekšējos gados bija investīciju dārgmetālu – zelta un sudraba – stieņu un monētu tirdzniecība, kā arī skaidras naudas valūtas maiņa, dārgmetālu juvelierizstrādājumu uzpirkšana. Papildus Sabiedrība blakus pakalpojuma veidā nodrošināja arī naudas pārvedumus, esot Igaunijā licencētās maksājuma iestādes TavexWise AS pārstāvis Latvijā, kā arī pārskata perioda beigās Sabiedrība tika reģistrēta kā WesternUnion aģents. Ar mērķi sniegt plašāku pakalpojumu klāstu Sabiedrība nodrošināja arī AS BALTA ceļošanas apdrošināšanas pakalpojumu.

COVID-19 pandēmija katastrofāli ietekmēja valūtas maiņas nozari līdzīgi kā citas ar tūrismu un ceļošanu saistītās nozares. Līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī, kā arī valsts robežu slēgšanu valūtas maiņas pakalpojums tika izmantots ievērojami retāk, jo galvenās klientu grupas ir Latvijas iedzīvotāji, kas dodas ceļojumos, kā arī Latvijas valstspiederīgie iedzīvotāji, kas strādā citās ES vai citās pasaules valstīs. Rezultātā valūtas maiņas apjoms 2020. gadā ir samazinājies par 48% salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu.

Tavex Latvia vārdā es vēlētos pateikties katram klientam,  kurš ir bijis kopā ar mums šajā turbulences periodā. Ir patīkami apzināties, ka tas, ko Tavex piedāvā Latvijas tirgū – ieguldījumi dārgmetālos – šobrīd ir izteikti pieprasīts un sabiedrības ilgtermiņa labklājībai svarīgs produkts.  Šobrīd ar prieku varu apgalvot, ka darbs, kuru esam veikuši nu jau gandrīz 20 gadus, ir paaugstinājis labklājību tūkstošiem Latvijas ģimeņu.

Tavex Latvia

valdes priekšsēdētājs

Andris Arhipenko

 

2020. gads bija labvēlīgs dārgmetālu tirdzniecības jomā. Zelts un sudrabs visā pasaulē tradicionāli tiek uzskatīti par “miera ostu” ekonomikas krīzes apstākļos, tāpēc COVID-19 pandēmijas izraisītās bailes par situācijas attīstības nenoteiktību vairoja interesi par dārgmetālu stieņiem un monētām visā pasaulē.

Pērn zelta pārdošanas apjoms ir palielinājies par 47% un klientu skaits – par 25%. 2020. gadā uzpirkto dārgmetālu apjoms ir samazinājies par 30%, kas liecina par iedzīvotāju bažām par ekonomikas krīzes attīstību pārskatāmā nākotnē. 2020. gadā Sabiedrība piedzīvoja e-komercijas tirdzniecības kanālu ievērojamu palielinājumu. Tas nozīmē, ka Latvijas investori – gan mazie, gan vidējie – ir sākuši veikt dārgmetālu iegādi Sabiedrības tīmekļa vietnē, kas līdz šim gadiem ilgi bija liels izaicinājums, jo Latvijas vidusmēra klientam bija raksturīgi stereotipi par neuzticību pirkumiem interneta vidē. Pārskata gadā, veicot klientu aptaujas, Sabiedrība ir secinājusi, ka tās zīmols ir plaši pazīstams Latvijas iedzīvotājiem un tie nesaista to ar risku saņemt nekvalitatīvu pakalpojumu vai risku nesaņemt preci pēc apmaksas par to.

Viens no ievērojamiem notikumiem pārskata gadā bija jauna produkta ieviešana esošajā zelta preču klāstā – 1 grama zelta stieni “Tavex”. Zelta stieņi ir ražoti speciāli pēc Tavex Group pasūtījuma vienā no lielākajām LBMA sertificētajām ražotnēm. Šī prece klientiem kļuva pieejama 2020. gada novembrī, un acumirklī guva atzinību un popularitāti klientu vidū. Prece ir īpaša ar minimālo uzcenojumu, kas nozīmē, ka turpmāk investīcijas zeltā Latvijā būs pieejamas arī cilvēkiem, kuru uzkrājumu līmenis neļauj veltīt zelta iegādei vairāk par 50.00 EUR.

Finanšu rezultāti

Sabiedrībai 2020. kļuva par izaicinājumu un jaunu iespēju gadu. Pārskata periodā Sabiedrības apgrozījums ir EUR 19 340 431, kas ir par 31.6% vairāk nekā iepriekšējā periodā. Tas ir saistīts ar klientu pieprasījuma pieaugumu pēc investīciju zelta un sudraba. Pārskata gada peļņas rādītājs ir samazinājies par 3.34%, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, un sastāda EUR 526 675. Sabiedrība uzskata, ka, ņemot vērā pandēmijas būtisku ietekmi uz Latvijas iedzīvotāju ienākumiem, kā arī pastāvošos ievērojamos ierobežojumus tirdzniecības jomā un sociālekonomisko nestabilitāti, 2020. gadu var dēvēt par veiksmīgu darbības gadu.

Likviditātes risks

Sabiedrība kontrolē savu likviditātes risku, uzturot atbilstošu naudas daudzumu vai nodrošinot atbilstošu finansējumu. Pārskata gadā Sabiedrība nebija pakļauta likviditātes riskam.

Turpmākā Sabiedrības attīstība

Viens no galvenajiem 2021. gada mērķiem ir palielināt e-komercijas segmentu dārgmetālu jomā, kā arī pakāpeniski atjaunot ārvalstu valūtas maiņas apjomus, ja situācija ar COVID-19 vīrusa infekciju sāks uzlaboties.

Sabiedrība turpinās pieturēties pie izglītojošās stratēģijas, kas nemudina klientus veikt nepārdomātus ieguldījumus, ko vēlāk var nožēlot.

Ar Tavex 2020. gada pārskatu var iepazīties šeit.

Zelta cena (XAU-EUR)
2146,58 EUR/oz
  
- 1,22 EUR
Sudraba cena (XAG-EUR)
24,48 EUR/oz
  
- 0,36 EUR

Jums būs interesanti lasīt arī